Ihmesipuli

Terveyttä ja elinvoimaa. Maustamisen aatelia. Luonnon antibiootti

Reseptejä

Ohjeet

 

Marinoitu tofu-sipuli-salaatti

Aloita marinoimalla tofu:

  • 1 paketti kiinteää tofua kuutiotuna
  • Luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 1 rkl omena- tai valkoista balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl avokadoöljyä
  • 1 rkl oliivien lientä
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • tuoretta mustapippuria myllystä
  • 1/2 tl kuivattua rosmariinia
  • reilusti tuoretta oreganoa, minttua ja timjamia
  • 1 tl agavesiirappia

Sekoita kaikkai kastikeainekset keskenään ja tarkista maku. Liemi saa olla voimakkaan makuista, lisää etikkaa ja suolaa tarvittaessa, koska tofu laimentaa makua huomattavasti. Laita tofukuutiot mielellään kannelliseen rasiaan, jossa voit ravistella niitä. Sekoita joukkoon marinointikastike. Laita jääkaappiin n. vuorokaudeksi. Ravistele rasiaa välillä niin, että tofut maustuvat tasaisesti.

 

Seuraavana päivänä siirrä tofut toiseen astiaan. Säästä liemi. Viipaloi sipuli mahdollisimman ohuelti. Talvisipuli on usein väkevää, ja saat siitä miedompaa höyryttämällä viipaleita hetken höyrykattilassa tai lävikössä. Siirrä sipuliviipaleet tofujen marinointiliemeen ja anna maustua vähintään sen ajan, kun valmistat muuta salaattia.

Sekoita salaattipohjaan esim. revittyä jäävuorisalaattia, viinisuolaheinää tai muuta värikästä salaattia sekä tuoreita yrttejä (ks. yllä). Kaada tarjoiluastiaan. Kuutioi kurkku, suikaloi paprika ja lohko tomaatit 2-4 osaan riippuen tomaattien koosta. (Suuret tomaati kapeiksi lohkoiksi). Asettele kasvikset salaattipedille, lisää tofukuutiot, oliiveja ja lopuksi kevyesti marinoituneet sipulit.

 

Valmista lopuksi kastike:

Siivilöi marinointiliemi ja lisää siihen 3 rkl avokadoöljyä ja tarvittaessa vielä hieman viinietikkaa. Tarkista maku. Kaada kastike salaatille ja tarjoa tuoreen leivän kanssa.

 

- Avokadoöljy on todella kauniin väristä ja herkullista myös dippailtavaksi sellaisenaan leivän kanssa. Salaatista tulee kuitenkin hyvää myös käyttämällä laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä.

 

Lasagnea a’la’ Uffe. 

 No niin, siis asiaan: miten lasagnea tehdään?

Hankitaan noin kilon naudanjauhelihaa, kolme keskikokoista keltaista sipulia sekä neljä kynttä valkosipulia. 

Jauheliha ruskistetaan pannussa ja siihen lisätään ruskistettua, pilkottua keltasipulia ja tuubillinen tomaattisosetta. Pannusta kaadetaan sisältö kolmen litran kattilaan, johon lisätään hieman vettä, jossa on hieman vehnäjauhoa sekoitettuna, jotta syntyvä lihakastike saisi paksumman olomuodon. Lisätään vettä kunnes sopiva kastikkeen juoksevuus saavutetaan. 

Kattilaan lisätään pilkottu vakosipuli sekä kaksi vihannesliemikuutiota. Maustetaan kastike vielä mustapippurilla myllystä, noin fingerporillinen. Kastikkeeseen lisätään vähän suolaa maun mukaan sekä teelusikallinen chilijauhetta. Tämän jälkeen annetaan kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla, jotta aromit eivät karkaisi. Samalla laitetaan uuni päälle, ja säädetään 225 asteeseen.

Maitokastikkeen teko alkaa sillä välin kun lihakastike muhii hiljalleen.

 Pistetään teflon-kattilaan noin 100 gr voita, joka sulatetaan. Siihen lisätään noin 3 dl vehnäjauhoa, jota vispataan tasaiseksi tahnaksi lieden ollessa koko ajan kuuma. Lisätään 2 litraa kevytmaitoa erä kerrallaan, ja seos vatkataan tasaiseksi. Annetaan kiehua muutaman minuutin, jolloin maitokastike paksunee valmiiksi kastikkeeksi.

Nyt alkaa lasagne-levyjen latelu suureen vuokaan. Tarvitaan kaksi suurta keraamista uunivuokaa. 

Lasagnen latelu alkaa siten, että pohjalle kaadetaan sentin kerros maitokastiketta, ja sen pinta peitetään täysin lasagne-levyllän. Tämän jälkeen levitetään lihakastiketta noin sentin verran, ja päälle levitetään juustoraastetta ja hieman muskottipähkinäjauhetta, puoli teelusikallinen per levykerros. Lisätään maitokastiketta ennen seuraavaa levykerosta. Tätä jatketaan vielä kaksi kertaa, jolloin syntyy kolmikerroksinen lasagnevuoka. Viimeksi kaadetaan loput maitokastiketta päällimmäiseksi sekä levitetään juustoraastetta vuoan ”hatuksi”. 

Kaksi isoa lasagnevuokaa asetetaan keskelle uuniin, jossa on 225 astetta ja annetaan olla siellä 60 minuuttia. 

Kun pinta on kauniisti ruskettunut, vuoat nostetaan ulos uunista ja niiden annetaan hieman jäähtyä. 

Siten alkaa makoisa syöminen. Lisukkeeksi voi tarjota suolakurkkua, etikkapunajuurta ja lasagne-annoksen päälle raastetaan hiukan italialaista parmesan-juustoa.

 

Oli se hyvää!

 

Uffe: Nuudelikasviskana

Valmistusaika 30 min

Loord of Lions

 

1 pss

nuudeleita

 

½

punainen paprika

 

 

½

vihreä paprika

 

 

½

keltainen paprika

 

 

pala

parsakaalia

 

 

pala

kukkakaalia

 

 

6

ruusukaalia

 

 

pala

kurkkua

 

 

200 g

kanasuikaleita

 

 

2 rkl

seesamin siemeniä

 

 

 

soijakastiketta

 

 

 

paprikajauhetta

 

 

 

chillijauhetta

 

 

3

valkosipulinkynttä

 

 

2 rkl

tomaattimurskaa

 

 

 

öljyä

 

 

 


Paloittele kasvikset ja murskaa nuudelit pussissa.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota murskattu vakosipuli. Lisää kanasuikaleet ja paista lähes kypsäksi.

Keitä nuudelit ja lisää kasvikset kanan joukkoon. Kypsennä noin 5 min. ja mausta soijalla, paprikajauheella, chillijauheella, seesamin siemenillä ja tomaattimruskalla. Lisää sitten joukkoon nuudelit liemineen ja anna kypsyä hiljaisella lämmöllä kunnes neste on kadonnut.

Tarjoile sellaisenaan tai seesami leipästen kanssa.

 

 

 

 

 

 

Talvivalkosipulin kynsistä istutus suositellaan tehtäväksi syksyllä ennenkuin maa jäätyy... tätä nyt ollaan odotettu ja monien viljelijöiden vinkkien perusteella Nuppulinnassa Ukrainasta, Pietarista ja Uudestakaupupungista saadut valkosipulit päätyivät maahan joulukuun 7. päivä. Pintakerros mullasta oli jo kohmeessa, mutta maa ei todellakaan ole vielä jäässä. Monia neuvoja maan parantamiseksi tuolle ihmiskunnan vanhimpiin viljelykasveihin sateli pitkin syksyä: lantaa, kanankakkaa, silakoita ja puun tuhkaa valkosipulin makua ja kasvua parantamaan! Naapurista saatua arvokasta maatunutta hevosen lantaa sekoitettiin kasvualustaan ja ahkerassa käytössä olevan leivinuunimme tuhkat päätyvät varmasti valkosipulipenkkiin. Keväällä ja alkukesästä näemme, kuinka itä-naapuristamme saadut valkosipulin kynnet aloittavat kasvunsa...

"Valkosipulin hajun tuntevat kaikki paitsi se, joka on syönyt sitä ja ihmettelee, miksi muut kääntävät hänelle selkänsä..."
Alexandre Dumas

Casa Toscanassa työskentelevät voivat melko surutta syödä päivittäin valkosipulia, sillä perinteisesti maalaistoscanalaiseen ruokaan kuuluu valkosipuli. Etenkin talviseen ruokavalioon lisätään runsaasti tuota tauteja ehkäisevää herkkua.